onsdag 13 maj 2020

Mina växter - Mossflox

En av de växter jag är riktigt nöjd med att ha planterat i min trädgård är mossflox. Jag har några olika sorter samplanterade och ska jag vara ärlig är det svårt att se skillnad utan att gå riktigt nära. De sorter jag har är Benita och Emerald cushion Blue (samt eventuellt någon annan form). Samtliga är ljust lila, men den ena möjligtvis lite mer rosa än de andra. Oerhört vackra är de när de blommar oavsett. Ett hav av blommor som varar i veckor på våren och är som vackrast just nu i maj.


När de inte blommar så är de små gröna bladen nästan barrlika och i alla fall här i söder nästan vintergröna, även om växten ser lite risig ut på vårvintern. Första året trodde jag knappt att den överlevt, men jodå, den trivs och frodas och breder ut sig i en bred matta där de olika plantorna växer in i varandra och även ut över trampstenarna där jag fick lyfta bort stora sjok från stenen i våras. Dessa har jag planterat och hoppas att de tar sig.


På bilden till höger hade jag precis anlagt rabatten. En uppstammad krusbärsbuske i mitten, omringad av mossflox, daggkåpor, vintergröna och citrontimjan. Mossfloxen är det som syns längst bak i bilden (i hörnan), vilket var lite av ett misstag eftersom daggkåporna vissa år skymmer blommorna. I år har jag utökat planteringen med några plantor till som jag hoppas ska växa ner på slänten som ett ljust lila vattenfall av blommor ner på slänten. Jag har också dragit ner på mängden timjan, så att den inte tar över fullt så mycket och stensatt kanten så att den blir prydligare.

Om växten: 

Läge: Mossflox vill helst stå i full sol, och trivs i väldränerad (och även torr) mark. Bland annat passar den bra i stenpartier och som kantväxt. När den trivs behöver den inte mycket skötsel, bara hållas efter lite på vårvintern. 

Blomningstid: officiellt i maj-juni, hos mig i södra Skåne oftare april-maj. Ofta har den blommat över när juni börjar. 

Höjd: 15 cm

Växtsätt: mattbildande tuvor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pallkragar 2023 - en tidig planering

Förra året blev det inte någon höstplantering och pallkragarna skötte jag relativt illa. I år hoppas jag på ett bättre år både när det gälle...