måndag 29 juni 2020

Mina växter - Underbara lavendel


Jag har länge önskat mig en riktig lavendelrabatt, så för några år sedan planterade jag ett antal plantor vid en nyanlagd rabatt vid sidan av redskapsboden. Det visade sig vara ett dåligt ställe. Trots teoretiskt söderläge så var delar av rabatten i konstant skugga av större träd och buskar och lavendelplantorna antingen dog (de i djup skugga) eller växte sig rangliga när de sökte sig efter ljuset. Efter några år såg rabatten verkligen bedrövlig ut.

Det var då jag bestämde mig för att anlägga en ny lavendelrabatt på framsidan i stället, i full sol så som lavendeln gärna vill ha. (Jag har tidigare skrivit om mina framtida planer för framsidan här). Första steget var att klippa ner de existerande buskarna helt, och ta så många sticklingar som möjligt. En del dog, men många klarade sig också och blev till sommaren utplanterade i den nya rabatten tillsammans med nyinköpta plantor. De gamla grävdes upp och komposterades.

Den nya rabatten grävdes upp och fick kantsten i samband med att vi drog upp en gammal övervuxen sälg som var på väg att ramla och som dessutom ofta orsakade problem med luft-vattenpumpen. På bilden är det på väg ner och lutar på den, men den stod inte alls långt ifrån den positionen innan vi började gräva heller. Dessutom lutade den mer och mer åt det hållet för varje höststorm som kom, så det var hög tid att få bort den.

Rabatten anlades hela vägen framför köksfönstret i en bågform så att den inte blev för rak och tråkig. De nya plantorna sattes längre bak och de små sticklingarna längst fram och ut i sidorna.
Så här såg rabatten ut nyplanterad. 
I år har rabatten överträffat alla våra förväntningar. Inte nog med att lavendeln trivs och frodas, den har blivit mycket högre än vi räknade med och omsluter nu våra sollampor helt så att de lyser igenom lavendeln istället för att synas "på riktigt". Det ger en oväntad men mycket trevlig effekt i vår mening. Just nu blommar lavendeln för fullt och jag älskar det, även om det inte är i en del av trädgården där jag är så mycket. Mest för att vår framsida i dagsläget inte rymmer något insynsskydd eller någonting trevligt att se på förutom just lavendelrabatten. Men det ska det bli ändring på, ge det några år bara så kommer framsidan vara helt förvandlad och lavendelrabatten en del av en större helhet.


tisdag 23 juni 2020

Kantnapeta och en mycket lycklig katt

 Gurkan jag satte i en kruka på verandan är död - RIP. Det är naturligtvis synd, men inte någon överraskning eftersom jag visste att det var en chansning med placeringen. Den får helt enkelt inte tillräckligt med sol för att trivas. Synd, men inte helt oväntat. Några goda smågurkor blev det inte desto mindre, innan den slutligen gav upp. 

Så idag var jag ute efter något nytt till min kruka, och efter att jag läst att kattmynta skulle hålla myggen borta tänkte jag testa om det faktiskt fungerar. Jag hatar verkligen mygg och eftersom de är mycket förtjusta i mig så kan det helt förstöra en kväll ute på verandan. När jag väl kom till plantskolan hade de dock inte någon kattmynta, och berättade dessutom att det just nu var mycket svårt att få tag i. Som ersättningsväxt tog jag därför hem en kantnapeta istället. Den är släkt med kattmyntan om än inte så kraftigt doftande, men borde väl hålla några mygg borta i alla fall. 

Om inte annat blev katten otroligt glad när vi kom hem. Det tog inte mer än ett par minuter innan han hittat växten och glatt tuggade i sig av bladen. Tack och lov är krukan hög så ännu har han i alla fall inte försökt ta sig upp i den (tiden får se hur länge den överlever, en ampel kanske vore smartare, vem vet?) Söt är han i alla fall, och just nu lycklig. Han har inte rört sig från platsen sen den planterades och om blomman överlever så kommer jag i alla fall att veta var han är resten av sommaren. 

Förutom kantnapetan köpte jag lite fler gräslöksplantor att plantera under körsbärsträdet. Har läst att det ska motverka bladlöss så det hoppas jag stämmer. Om inte så är det i alla fall trevlig att ha gräslök i trädgården, både fint och ätbart. 


Växtinformation: 

Latinskt namn: Napeta faassenir
Sort: Walkers Low
Höjd: 50 cm (fast den ligger ner)
Växtplats: sol, väldränerad näringsrik kalkrik jord. 
Egenskaper: Blålila blommor, väller fram, fjärilsväxt som också är omtyckt av katter. Bra mot mygg?

fredag 19 juni 2020

Den första potatisen

I år är första året som jag framgångsrikt odlat potatis. Jag har tidigare försökt i kruka (även en speciell potatiskruka), med mediokert resultat, men i år offrade jag en av pallkragarna till potatis med gott resultat. Plantorna slokade lite efter frosten som kom, men är nu stora och stolta och några hade börjat visa upp några små blommor. Egentligen är det väl så att jag borde haft tålamod och väntat tills de blommade ordentligt, men det är ju ändå midsommar och det är något speciellt med egenodlade potatisar. Därför bestämde jag mig för att offra några plantor till dagens middag medan de andra kan stå kvar och växa till sig. Och nog räcker det till oss två?

Sorten jag odlat i år är Swift, och valdes därför att den är den tidigaste sorten. Egentligen skulle jag velat testa olika sorter, och nästa år kanske jag köper en av de där "gourmetboxarna" med olika sorter. Den kan jag fundera på något år till. Men idag nöjer jag mig att vara glad för min modesta lilla skörd och se fram emot fler skördar i sommar. Nu återstår den stora frågan - vad odlar jag där dessa plantorna växte? Något borde hinna växa till sig innan hösten. Får fundera lite på det.

VÄXTINFORMATION: 

Sort: Swift
Beskrivning: Swift är en rund, gul och fast sort. Resistent mot nematoder (små rundmaskar) men inte mot potatiskräfta (svampsjukdom). Det är den allra tidigaste sorten. 
Skördetid: När plantan blommar eller knölarna är tillräckligt stora (gäller tidig potatis)
Läge: Soligt med väldränerad jord. 
Odlingsråd (allmänt potatis): Förgro inomhus i ljust fönster några veckor före utplantering tills groddarna är 1-1,5 cm och knubbiga. Lägg dem gärna på ett tunt lager jord så att sättpotatisen utvecklar rötter, då går det snabbare att få potatis. Plantera 10 cm ner i jorden när den är 7-8 grader varm. Kupa upp efter hand som plantan växer. Skydda mot nattfrost. Vattna inte för mycket, då blir också potatisen vattnig, men se till att jorden inte torkar ut. Plantera inte potatis i samma jord igen förrän tidigast 4 år senare. 
Samplantering: Potatis sägs trivas med t.ex. solros, strandkrassing, spenat, plocksallat, rädisor och persilja. 
Undvik: Plantera inte tillsammans med gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri eller tomater. 

måndag 15 juni 2020

Att sätta kantsten





Ett av årets större projekt har varit att sätta kantsten runt alla rabatter i trädgården. Dels för att det är snyggt, dels för att göra det enklare att klippa gräsmattan när man bara kan köra på kantstenen och slippa trimmer. Valet av kantsten har fallit på vanlig enkel gatsten. Snyggt och naturligt.


Igår fick jag hem senaste lasset med 140 gatstenar som vi hittat på en köp- och säljgrupp på Facebook. All sten vi hittills satt är införskaffad på samma sätt. En del gratis, andra för mindre summor pengar. Jag gillar verkligen återbruk, tanken på att någon annans skräp är värdefullt för mig. Det i sig gör mig glad varje gång jag ser stenen i trädgården. Dessutom har det varit bra för arbetstempot. När ett nytt lass kommer hit är jag redo att sätta igång, sen går jag och längtar efter nästa lass. Inte vid något tillfälle blir jag för trött för att fortsätta, vilan blir så att säga påtvingad. 

140 gatstenar i en bil
Första rabatten vi kantsatte var lavendelrabatten i samband med planteringen. Då var jag nästan rädd för jobbet, och trodde att det skulle bli jättesvårt. Det var det ju inte alls, tvärtom. Vi blev otroligt nöjda, men har sedan dess lärt oss att vi föredrar de större stenarna. De små 5x5 cm, försvinner snabbt i växtligheten, så vid tillfälle kommer vi att göra om kanten med normalstora gatstenar istället. Det är dock en senare fråga, just nu är det rabatterna utan kant som är prioritet.

Lavendelrabatten 2019, efter plantering. 
Samma rabatt idag. Kantstenen syns knappt. 

De två största rabatterna, den till väster om huset - min lilla drömlund - och den till norr om huset i söderläge bakom häcken - min solskensrabatt - var de första jag stensatte i år. Igår kom turen till rabatten som ska bli min hortensiarabatt. Jag började i den hörnan där praktlysing breder ut sig. En helt otrolig växt som jag älskat sen inflytt. Javisst breder den ut sig enormt, nästan invasivt, men det gör inget i den hörna den står. Där får den tränga ut alla andra och växa på. Det är praktlysingen innan kantsättning ni ser på översta bilden.Här kommer några bilder på hur det ser ut efter kantsättning också (men dock innan rengöring av stenarna).  

Praktlysning efter kantsättning
Är otroligt nöjd med effekten. 

Nu är det resten av det som ska bli hortensiarabatt kvar. Men det får jag ta lite eftersom när jag har tid eller vänta tills semestern börjar på fredag. Sen finns det ju en hel del annat att göra med den rabatten innan jag planterar i höst. Rensa, rensa lite till och rensa ytterligare. Just nu äger smultronen, tistlarna och maskrosorna rabatten. Det ska lösas innan nya buskar planteras. Planteringen har jag tänkt ha tålamod med till slutet av augusti/början på september, när det inte är så torrt men i god tid innan det blir kallt. Då återkommer jag med fler bilder. 


En blivande hortensiarabatt. 

lördag 6 juni 2020

Mina växter - Luktpion


Sommaren och hösten 2017 bestämde jag mig för att anlägga en ny rabatt. Eller, ny och ny, där fanns en liten remsa rabatt med några guldkorn till växter, men dessa guldkorn försvann i havet av ogräs och en alldeles för ovårdad häck.

Rabatten är ett ämne i sig, men en av växterna jag valde att plantera hösten 2017 var en luktpion av sorten Buckeye Belle. En ovanligt mörkröd pion (betydligt mörkare än bilden ger sken av) med halvfyllda blommor som blommar nu i juni. Min egen slog ut för några dagar sedan.

Våren 2018
Än så länge är min pion relativt blygsam i storleken och förra året var första den blommade, så de få blommor jag har i år glädjer jag mig åt. Jag hoppas att den med tiden kommer att trivas och ta mer plats i rabatten, och blomma med fler blommor. Men pioner kräver tid har jag förstått, så jag får ha tålamod. Trots allt har den växt en hel del på de här få åren. första våren kom inte mer än några få stjälkar, men nu tar den betydligt större plats.

Växtfakta: 

Latinskt namn: Paeonia lactiflora
Sort: Buckeye Belle
Blomform: Halvfylld
Blomningstid: Juni
Höjd: 60-80 cm
Jordmån: Djup näringsrik fuktig väldränerad jord, gärna kalkrik och lerig. (planteras grunt)
Beskärning: Helt ner till marken på våren
Växtplats: Sol

Pallkragar 2023 - en tidig planering

Förra året blev det inte någon höstplantering och pallkragarna skötte jag relativt illa. I år hoppas jag på ett bättre år både när det gälle...